Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτισμού Κυκλάδων

Αγαπητοί φίλοι,

Σας παρουσιάζουμε κύριες δράσεις του Cyclades Culture για το 2018! Ενισχύουμε τα στρατηγικά πολιτιστικά γεγονότα που καθρεφτίζουν του θεματικούς άξονες που ορίστηκαν για τη φετινή χρονιά. Δίνουμε ώθηση σε μεγάλες διοργανώσεις να ταξιδέψουν σε περισσότερα νησιά. Στηρίζουμε επιμέρους εκδηλώσεις κάθε μορφής τέχνης και πνεύματος, άξιες να ψυχαγωγήσουν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους επισκέπτες τους, στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού. Στόχος μας να υπάρχουν όλο και περισσότερες δράσεις σε κάθε νησί. Στόχος μας να είμαστε παντού!

Πολιτισμός ήσσονος σημασίας
Υποστηρίζουμε δράσεις φορέων πολιτισμού οι οποίες στοχεύουν στην τόνωση της τουριστικής περιόδου σε τοπικό επίπεδο, αλλά και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης. Προκειμένου να ενδυναμώσουμε την έγκαιρη προετοιμασία των φορέων, έχουν ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο δράσεις ήσσονος σημασίας.
Πολιτισμός υπερτοπικής σημασίας
Σε συνεργασία με τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καλλιεργούν τον Πολιτισμό, υλοποιούμε προγράμματα υπερτοπικής σημασίας που σκοπό έχουν την διασύνδεση της πολιτιστικής προβολής με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών.
Πολιτιστική κληρονομιά
Είτε με πρωτοβουλία μας είτε επικροτώντας πρωτοβουλίες φορέων για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας, και τη διάδοσή της στους νέους, συνδράμουμε στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των νησιών. Εκτός από εκδηλώσεις, η ΠΝΑΙ έχει ξεκινήσει την συνολική καταγραφή, αρχειοθέτηση και ταξινόμηση των λαϊκών παραδοσιακών μουσικών των Κυκλάδων, μετά από διεξοδική επιστημονική έρευνα.

Προώθηση καλλιτεχνικής δημιουργίας
Σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, προβάλλουμε επιμελώς το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν των νησιών, καθώς και οι διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας που γεννώνται εκεί, καλλιεργώντας παράλληλα το πνεύματος της συλλογικότητας και της συνεργασίας.
Επιστημονικά συνέδρια & δημιουργικά φεστιβάλ
Υποστηρίζουμε συνέδρια και άλλες διοργανώσεις με θεματολογία επιστημονική, κοινωνιολογική και εκπαιδευτική υποστηρίζοντας το έργο των αντίστοιχων ιδρυμάτων καθώς και φεστιβάλ τέχνης αναγνωρισμένων φορέων. Η επιλογή συμμετοχής στη διοργάνωση τέτοιων δράσεων γίνεται με γνώμονα την ευρεία τους απήχηση και τη δυναμική τους.

Δείτε τις δράσεις, και ακολουθήστε τη σελίδα μας στα κοινωνικά δίκτυα ώστε να ενημερώνεστε έγκαιρα για το εν εξελίξει πρόγραμμα. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για τις προτάσεις τους, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους συνεργάτες στο Τμήμα Πολιτισμού, αλλά και τους δημιουργούς της αφίσας.

Τα ταξίδια στις Κυκλάδες τώρα ξεκινούν!

*Περισσότερες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίησή τους, ενώ κάποιες ενδέχεται να μετατεθούν χρονικά λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών

Χρηστιάννα Πάπιτση
Περιφερειακή Σύμβουλος
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Πολιτισμού Κυκλάδων

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί φίλοι,

Αγαπητοί νησιώτες,

Σας καλωσορίζω στον επίσημο ιστότοπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η πύλη αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό την αναλυτική καταγραφή όλων των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα νησιά των Κυκλάδων. Ανά μήνα ξεδιπλώνεται μπροστά στον επισκέπτη μια σειρά δράσεων από τον πολιτισμό, τις παραδόσεις,  τα ήθη και τα έθιμα, τις τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια, που δίνουν ένα έντονο αιγαιοπελαγίτικο χρώμα στη διασκέδαση.

Η κυκλαδίτικη πολιτιστική παράδοση είναι σπουδαία και οι σχετικές ενέργειες που πραγματοποιούνται σε κάθε νησί από όλους τους τοπικούς φορείς, το Δήμο, την Εκκλησία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στόχος μας, η διατήρησή της, η ανάπτυξή της και η προβολή της. Η προσπάθειά μας να στηρίξουμε ως συνδιοργανωτές κάθε δράση, που λαμβάνει χώρα στα νησιά μας, στοχεύει στην αναβάθμιση και την επιτυχία των εκδηλώσεων, αλλά και στη δημιουργία θεσμών.

Το νέο τουριστικό προϊόν, που θα στηρίζεται και στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου, κάθε μικρού και μεγάλου νησιού, μπορεί και πρέπει να συνδιαμορφώνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδώσει στην τοπική κοινωνία και οικονομία, να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να γίνει μοχλός προσέλκυσης επισκεπτών.

Η ενημέρωση μέσα από το καλεντάρι πολιτισμού είναι ένα σημαντικό «εργαλείο” αυτής της προσπάθειας.

Θα χαρούμε να σας έχουμε συνεπιβάτες σε αυτό το «ταξίδι πολιτισμού”, που με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό ξεκινάμε.

Με εκτίμηση,

Χρηστιάννα Πάπιτση

Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Εντεταλμένη Πολιτισμού Κυκλάδων

Νέα σελίδα για την Δ/νση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Κυκλάδων

Καλώς ήρθατε στον νέο ιστότοπο Διεύθυνσης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης Κυκλάδων.

Σύντομα μέσα από αυτήν την σελίδα θα μαθαίνετε για τα δρώμενα της Διεύθυνσης.

Η σελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία.